Het volksnationalisme beleeft mooie tijden in Vlaanderen

Door Michel Cardon, Jong N-VA

Op 14 oktober werden er in Vlaanderen gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd. De Vlaamse burger moest naar het stemhokje om een nieuw bestuur te verkiezen voor hun district, gemeente, stad en provincie. Het resultaat hiervan was geen complete verrassing. De N-VA (Nieuwe-Vlaamse Alliantie) werd de absolute overwinnaar van de avond.

Door de kracht van verandering is het volksnationalistische N-VA, na regionale en nationale successen, ook op lokaal vlak definitief doorgebroken. De partij verklaarde op de verkiezingsavond zonder schroom de nieuwe volkspartij van Vlaanderen te zijn. Daar is dan ook alle reden toe. Over heel het Vlaamse land boekte de N-VA prachtige resultaten. In onder andere centrumsteden zoals Antwerpen (37,7 %), Sint-Niklaas (25,6 %), Turnhout (28,5 %), Roeselare (29,2 %) en Aalst (31,1 %) werden ze de grootste partij.

Niet alleen de N-VA kopstukken (zoals Bart De Wever, hun voorzitter uit Antwerpen) deden het uitstekend, ook de kandidaten van Jong N-VA presteerden meer dan behoorlijk. In gemeenten zoals Rijksevorsel (Jelle De Backer), Lummen (Niels Schoofs), Kalmthout (David Cleiren), Borsbeek (Ken Casier), Lede (Kim Van Cauteren), Lochristi (Eva Paelinck), Oostkamp (Leonard Deknock), Sint-Niklaas (o.a. Maxime Callaert), Antwerpen (o.a. Anne Giveron), Beringen (o.a. Tijs Lemmens), Roosdaal (o.a. Kristof Cooreman), Merksem (Wendy Simons), Maasmechelen (Andy Pieters), Tessenderlo (o.a. Sara Taels) heeft een (of meerdere) Jong N-VA’er(s) een zitje in de gemeenteraad weten te bemachtigen. Dit is overigens maar een oppervlakkig plaatje, want Jong N-VA heeft zich in veel meer gemeenten op de kaart kunnen plaatsen. Voor enkelen van hen wacht zelfs een uitvoerend mandaat. Door deze uitslag zal Jong N-VA zich nog beter kunnen ontwikkelen en uitbreiden als jongerenpartij. Nieuwe leden stromen alvast toe en afdelingen worden in versneld tempo opgericht.

2014 wordt de volgende afspraak voor het volksnationalisme in Vlaanderen, wanneer de nationale, regionale én Europese verkiezingen tegelijkertijd worden georganiseerd.  Eén zaak staat vast, confederalisme zal de inzet worden tijdens deze verkiezingscampagne.