Jong N-VA solidair monddood met Baskische partij Bildu

Oorspronkelijk gepubliceerd op 5 mei 2011

Jong N-VA protesteert op donderdag 5 mei tegen de uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof. Die uitspraak verbiedt de partij Bildu deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 22 mei. De jongerenafdeling van de N-VA vindt de veroordeling onterecht en ondemocratisch. De betogers zullen daarom - symbolisch monddood - protesteren aan de Spaanse ambassade.

Volgens Jong N-VA-voorzitter Kim Van Cauteren toont de Spaanse staat alweer haar ondemocratische karakter door partijen die alle geweld afzweren toch buiten de wet te stellen. “Dit is een lidstaat van de EU onwaardig,” aldus Van Cauteren. “Jong N-VA zal daarom een exemplaar van het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie overhandigen aan de Spaanse ambassadeur, mevrouw Silvia Iranzo Gutierrez.”

Bildu werd in maart 2011 opgericht en groepeert naar autonomie strevende Baskische partijen. De coalitie bestaat uit twee partijen: Eusko Alkartasuna en Alternatiba. Eusko Alkartasuna is opgericht in 1986 en lid van de Europese Vrije Alliantie (EVA). Het kleinere Alternatiba wordt aangevuld door onafhankelijken. Deze onafhankelijken worden door Madrid beschuldigd banden te hebben met de in 2003 verboden Herri Batasuna.

De partij Bildu is op een democratische manier tot stand gekomen, na een akkoord tussen legale partijen die op een geweldloze manier hun doel willen bereiken. Bildu wil via de politieke weg haar legitieme streven naar Baskische autonomie vorm geven. Het verbieden van Bildu is dan ook een aanslag op het recht om vrije en eerlijke verkiezingen te organiseren en vrij te mogen deelnemen aan die verkiezingen.

De protestactie van Jong N-VA vindt plaats op donderdag 5 mei van 12.30u tot 13.00u aan de Spaanse ambassade, Wetenschapstraat 19 in Brussel.

(http://www.jongnva.be/index.php?page=viewarticle&id=1451&page_id=43)

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram